Slik gjorde vi det: Julekaker

julekaker printscreen

Grafikk i Datawrapper som viser resultatet av julekakeavstemninga på smp.no desember 2013.

UTFORDRINGEN

All datajournalistikk må ikke handle om hard news, verktøyene er også brukende innen andre temaer. Ideen denne gang var å kartlegge hvilke sju julekaker folk på Nordvestlandet mener man bør lage til jul. Tilsvarende kartlegging er gjort nasjonalt tidligere, men kakebakst varierer mellom landsdelene, så vi forventet derfor et annerledes resultat i vårt dekningsområde.

PROSJEKTET

Selve undersøkelsen ble gjort ved å legge et spørreskjema inn i nettartikler på smp.no. En journalist gjorde på forhånd research og omtrent 30 kakeslag ble listet opp som valgmuligheter. Disse ble presentert både i nett- og papiravis. De første dagene hadde også leserne anledning til å sende tips til kakeslag som var uteglemt, og nye kaker ble lagt til etter få dager. Avstemningsperioden gikk over drøyt 14 dager tidlig i desember 2013, og var relativt synlig på fronten av smp.no i perioden. Vi brukte også Facebook for å skape interesse og nettrafikk.

Vi lanserte avstemningen med et intervju med en forsker, og skrev i de neste ukene flere saker på papir og nett om avstemningen og lokale baketradisjoner. Vi gav også noe informasjon om hvilke kaker som fikk flest stemmer. Leserne ble også bedt om å dele bakebilder med oss og andre lesere gjennom Instagram. Etter at resultatet for avstemningen var klart ble dette selvfølgelig dekket både på papir og nett, en drøy uke før jul.

TEKNIKK:

Spørreskjemaet ble opprettet i Google forms og ble lagt inn i alle relevante saker på smp.no. Etter hvert som stemmene kom inn så hadde vi tilgang på disse i et Google-regneark. Alle måtte stemme på sju slag. Vi la ikke inn begrensninger på antall ganger man kunne stemme, og hadde ikke inntrykk av at dette ble misbrukt. Tallene ble bearbeidet i Microsoft Excel, før vi publiserte resultatet på nett ved hjelp av statistikk-tjenesten Datawrapper.

REAKSJONER:

Avstemningen fikk god oppmerksomhet blant våre lesere. Vi fikk inn over 3000 svar, noe vi er godt fornøyde med. Avstemningen ble delt og kommentert på Facebook. Vi fikk også inn bilder på Instagram. De forskjellige artiklene ble godt lest. De tre sakene som det er lenket til under hadde totalt over 10.000 unike sidevisninger:

Her er første artikkelen på nett hvor vi lanserer prosjektet (spørreskjemaet er nå fjernet): http://www.smp.no/nyheter/article8723637.ece

Her er en artikkel publisert under avstemningsperioden om et lokalt bakverk: http://www.smp.no/kultur/article8791365.ece

Her er nettartikkelen med resultatet: http://www.smp.no/kultur/article8837065.ece

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s