Slik gjorde vi det: Ålesund brenner

Bybrann-site

Idéen.

Under ei idémyldring seint på våren 2013, dukka tanken opp: kan vi fortelle den kjente historien om bybrannen i Ålesund på en ny måte? Ingenting har formet byen mer enn brannen i 1904 og 23. januar 2014 er det 110 år siden Ålesund lå i aske.

Bybrannvandring er et populært fenomen som foregår ute i gatene hver natt til 23. januar. Kan vi for eksempel ta leserne med på en digital bybrannvandring, som de har tilgang til når som helst? Vi bestemte oss for å lage en app som leder brukeren gjennom Ålesund ved hjelp av gps og samtidig forteller historien om bybrannen. For å gjøre det enda mer morsomt og lettfattelig, ber vi folk om å være med å slukke brannen. Har du vært innom et gitt punkt, har du slukket brannen – og kan skryte av det i sosiale medier.

Vi plukka ut åtte spennende steder i byen, der det er gode historier å fortelle fra brann-natta. Når du rusler rundt i byen og kommer innenfor et geogjerde på ca. 10 meter fra punktet, blir innhold – i form av video, tekst og bilder – automatisk låst opp. Du kan altså se bilder tatt rett etter brannen fra det stedet du står akkurat nå. På den måten kommer du nær historien på en helt ny måte. I videoklipp får du høre historien fra dette stedet fortalt av bybrann-kjenner Sindre Nakken. Du kan i tillegg lese mer i en historietekst. Denne kan du også høre, om du heller vil se deg rundt mens historien blir fortalt. Du får muligheten til å ta et bilde av stedet du står på, for så å sammenstille det med et bilde av samme sted tatt i 1904, og dele begge i sosiale medier og dermed vise historien direkte til dine venner: «Jeg slukket brannen i Nedre Strandgate! #bybrann #smpno».

God idé, men hvordan GJØR vi det? 

Vi har ikke kompetanse internt til å produsere apper men fant selskapet Portalia i Ålesund – de kan det. Vi leverte innhold og design og Portalia ville stå for byggingen av appen. For å gjøre det enklere med gjenbruk av kode, ble appen laget i det plattformuavhengige språket html5. Appen er både tilgjengelig for  iOS og Android.

Vi brukte ei bok som inspirerte oss og lærte oss detaljer i historien. Den er skrevet av Harald Grytten, og bildene i den er hentet fra Aalesunds Museum. Vi inngikk samarbeid med museet og fikk tilgang til å bruke bildene.Vi fikk dessuten bybrann-entusiast Sindre Nakken med på laget. Han fortalte historien på film til appen, og hjalp oss med detaljer i historiene.

So far so good. Men Sunnmørsposten har også et rikt arkiv fra 1904 med aviser som omtalte – og ikke omtalte – brannen, lokale som nasjonale. Hvordan kunne vi bruke det fornuftig? Og hva med alle de andre fantastiske bildene museet hadde, som ikke passet inn på akkurat de åtte punktene? Og ikke minst – hva med alle bybrannrelaterte artikler som finnes i Sunnmørspostens arkiv? Kunne vi bruke dem til noe? Alt kan ikke gå inn i appen, da blir den for tung og umulig å laste ned.

Her er en kort video om appen:

Se video om appen

Et nettsted, kanskje?

Saken var klar – vi måtte lage et nettsted i tillegg. Et lokalhistorisk nettsted som gir brukeren tilgang på enda mer stoff om bybrannen, om appen ikke skulle tilfredsstille. Eller for alle de som er interessert i historien, men som ikke har smarttelefon.

Vi bygget nettstedet bybrann.smp.no og la inn alt interessant materiale vi kom over. Ganske enkelt – «Alt om bybrannen – på ett sted». Vi animerte bybrannen i Adobe Edge Animate, for å vise folk «med egne øyne» hvordan byen brant. Vi åpnet også for at folk kan sende inn «sine» historier fra brannen. Det er ikke mer enn tre generasjoner siden byens barn løp fra flammen gjennom gatene og mistet alt de eide. Veldig mange har derfor hørt historier fra brannen i sin familie. Her kan de dele historiene, og bidra til å ta vare på fortellingen om Ålesund.

Tekniske detaljer.

Appen: Alt ble designa i Photoshop og bygget i html5 for å være plattformvennlig (enkel å lage både for iOS og Android). Vi leverte med andre ord design til Portalia, som tryllet alt inn i en app. På ca. fem uker gikk appen fra Photoshopfil til å ligge i AppStore. Via mye testing og retting underveis. Vi ventet med å sende inn til AppStore over nyttår da køa for å bli godkjent er langt kortere etter julerushet.

Nettstedet: Vi laga designet i Photoshop og brukte html5 og Javascript for å bygge det. Vi brukte Zurb Foundation rammeverk for heile sida med blant annet Orbit-slider for artikkelflyten og Galleria til å vise de historiske bildene. Videoen ble lasta inn fra Xtreme – videotjenesten Sunnmørsposten bruker på nett.

Siden måtte selvfølgelig være responsiv, så vi tok høyde for alle formater underveis. Vi fokuserte på å prøve å holde siden lett å laste, selv med mye materiale om bord. Det ble en ilddåp for oss to uerfarne kodere å fylle på tekst og kontrollere design rett i koden, men utrolig lærerikt og morsomt – så lenge Dag holdt hardt i tømmene og holdt oss fra å gjøre de store feilene.

sublime

Tidsforbruk.

Vi startet planlegging tidlig i 2013, men kom i gang med innsamling av materialet på høsten. Vi var på det tidspunktet to personer inne på prosjektet «App», som brukte ca tre uker hver. Videoproduksjon tok ei lita uke. I tillegg kom tiden Portalia brukte på å produsere appen. Siten tok tre personer ca tre uker å lage.

18NYHBybrann-app_0011 copy

Erfaring.

1 – Det går faktisk an å lage en app, og få resultatet til å bli ganske flott og morsomt, selv i en liten redaksjon og i en liten by som Ålesund.
2 – Det er mulig å lære seg å redigere html uten å kunne noe fra før.
3 – Det er gøy å prøve ut nye ting og utfordre seg selv!
4 – Gode ideer blir fort til store prosjekter.

AppStore

Reklame

En kommentar om “Slik gjorde vi det: Ålesund brenner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s