Slik gjorde vi det: Borte bra – heime verst

teikning-fb

Hovedsak: Borte bra, heime verst 

Flere saker i serien (plus): Kommentar: Ser du meg ikkje,   Sjukehuset spør om vald mot barn,   Ring – sjølv om du er i tvil

 

Idé
Journalist Torill Myren hadde lenge gått med en idé om å sjekke dommer fra Sunnmøre og Søre Sunnmøre tingrett som handla om vold mot barn, og ville se på innholdet i dommene, samt straffeutmålinger i sakene.

Datasettet ble ikke stort, men innholdet i dommene var rystende. Tallene fortalte forsåvidt ting vi ikke visste fra før, men det ble tidlig klart for oss at innholdet i dommene og hva som skjer rundt barn i slike situasjoner måtte bli det bærende elementet i saken. Et intervju med daglig leder fra Statens barnehus i Ålesund ble basis for første sak, i tillegg til utdrag fra dommene som ble lagt inn underveis i hovedsaken. For å merke domsutdragene tydelig gikk vi for hvit tekst på sort bunn. I den digitale versjonen kan du også kollapse alle dommene om det blir for sterk lesing. Vi brukte også videoloops i nettversjonen, som stemningsskapende elementer, og tall fra datasettet ble presentert som grafer underveis i saken.

 

Hvorfor ikke snakke til barna?
Underveis i jobben ble det klart for oss at vi burde snakke til barna, når saken i så stor grad dreier seg om barn. Derfor brøt vi opp nettversjonen i to sider, du velger om du er barn eller voksen før du starter å lese. Barneversjonen har enklere språk med tydelig merket telefonnummer til alarmtelefoner for barn og unge. Vi la inn en musikkvideo som Alarmtelefonen 116 111 hadde lagt ut på YouTube, i tillegg til egenprodusert videomateriell. Dette gjorde vi for å gjøre lesingen lettere og budskapet mer tilgjengelig. Vi brukte også strektegninger i større grad, av samme grunn – for å bryte opp teksten i mindre bolker.

Responsen
Saken ble mye lest (ca 22.000 treff), og responsen var – som ventet – sjokk og vantro. Her er noen kommentarer fra Facebook: «Så vondt å lese, men så viktig lesning!», «Ubegripelig», «Trist lesing, kjenne det blør i mamma hjertet mitt», «Eg ligger med hjertebank av forbannelse!! Ditta er ikkje greit!!», » Fe låkt longt inn i hjerterota… Orka faktisk ikkje å lese dei siste dommane «Du ser det ikkje før du trur det» traff spikeren midt på; e de virkelig mulig i vårt nabolag?!?!?»

Prosessen
Torill Myren brukte omtrent tolv arbeidsdager på saken, men på grunn av vanskeligheter med å få ut dommene fra en av tingrettene, ble disse tolv dagene fordelt på fire uker.  Siden dette tok såpass lang tid fikk saken modne hos både journalist og designer ekstra lenge. Det ble mange samtaler om saken før en eneste bokstav eller kode ble skrevet, og det løftet presentasjonsformen og resultatet betydelig. Vold mot barn er et veldig vanskelig tema, og det ble veldig viktig å ta seg tid til å finne ut hvordan man skal gripe en slik sak an.

Teknikken
Sidene er bygget opp i html5/css/Javascript med Bootstrap som rammeverk. Expand/collaps-funksjonen på dommene er en funksjon i Bootstrap. Videoene ble lagt inn i vanlig video-tag, og grafene ble laget i Datawrapper og lagt inn som iFrame.

Layout
Designet ble en viktig del av fremstillingen. Vi valgte naive strektegninger som gjennomgangstema, hvit tekst i courier på svart bunn som domsutdrag, og kunstner Inger Giskeødegård laget en sterk tegning til saken som ble brukt som forside i papiravisa. Målet var å bruke enkle, men sterke virkemidler for å understreke alvoret i denne saken.

Tips
Vi lærte noen smarte ting om deling på Facebook da vi jobba med denne saken, nemlig å bruke debugger-verktøyet i Facebook. Mulig vi er utrolig treige som ikke har funnet ut av dette før, men nå vet vi det i allefall. Vi har skrevet et egen post om dette her.

Reklame

En kommentar om “Slik gjorde vi det: Borte bra – heime verst

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s