Nicar 2014

Nicar (The National Institute for Computer-Assisted Reporting) er et amerikansk program for undervisning av journalister og redaktører i bruk av datamaskiner i journalistisk arbeid. De har undervist journalister i 25 år, Nicar-konferansen er det årlige høydepunktet.

Det er en årlig konferanse i samlet 1000 journalister, designere og webutviklere, hovedsakelig fra USA. Veksten har vært stor i det siste, i fjor deltok 600.

Deltakere

Årets konferanse ble arrangert i Baltimore. Totalt var det med omtrent 100 utlendinger og omtrent 60 av disse var fra Skandinavia (NB. Ikke bekreftede tall).

Drøyt 20 norske deltakere. Sju fra Bergens Tidende, fire fra Sunnmørsposten, i tillegg til en gruppe på omtrent 10 som reiste sammen finansiert gjennom Stup. Av disse var et par fra Adressa, ellers var TV2, Stavanger Aftenblad, Bergensavisen, Kommunal rapport og ABC-nyheter blant mediene som var representert.

Blant amerikanerne var både store og små medier  representert. Fra New York Times til lokalaviser, fra Pulizer-vinnere til studenter og nybegynnere. Dessuten er universiteter også godt representert.

Hva er datastøttet journalistikk?

På engelsk: computer-assisted reporting (CAR). På norsk: Bruke dataprogrammer til enten innhenting av data (databaser, data fra nettsider eller annen statistikk), bearbeiding av data (Excel, Access osv.) og visualisering.

Det siste punktet handler i hovedsak om hvordan publisere saker på internett, men de to første punktene er like relevante uavhengig om man jobber med TV, radio, nettavis eller papiravis.

Databank

Konferansen består av en rekke kurs, hvor man kan velge sine felt og få opplæring på sitt nivå. Dette kan både være forelesninger om et spesielt tema, paneldebatter og praktisk rettede kurs i bruk av spesielle dataprogrammer.

De aller fleste kursholderne jobber eller har jobbet i mediene. De deler sine plansjer og tips, dermed blir nettsida til konferansen en stor databank med konkrete råd om hvordan man blir flinkere i faget sitt:

Stikkord

Vi vil oppsummere vår opplevelse der med følgende stikkord:

  1. Inspirerende: Kjekt å se så mange mennesker på ett sted som jobber på denne måten. Mange som gjør gode ting man kan strekke seg etter.
  2. Konkret: Vi deltok på en rekke praktisk rettede kurs om alt fra enkel programmering til bruk av Excel.
  3. Samarbeid: Hvordan jobbe sammen på prosjekter, gjerne på tvers av disipliner.
  4. Relevant: Ikke bare for oss, men også for oss vanlige folk, men også for medieledere.
  5. Sosialt: Noe av det viktigste er å knytte kontakter utenfor kursrommene. Introdusert for en rekke veldig flinke folk.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s